Träning på hög höjd inför 34:e Vasaloppet

Jonas Mattsson, Rimbo SOK:s genom tiderna flitigaste och mest framgångsrika Vasaloppsåkare, laddar för en ny niomilafärd från Sälen till Mora.

Vasaloppets resultatdatabas talar sitt tydliga språk: skidåkningen har alltid varit en viktig del av Rimbo SOK:s verksamhet. Det har blivit ett par hundra målgångar i Mora för klubbens medlemmar genom åren. 33 av dem står 54-årige Jonas Mattsson för.

Redan 1988 åkte han öppet spår, och skaffade sig ett bra utångsläge i fjärde startledet inför 1989 års tävling. Men premiären i det riktiga Vasaloppet hade kunnat börja bättre, berättar Jonas:

– Allt såg bra ut tills 15 minuter innan start. När jag skulle sätta på skidorna upptäckte jag att ena pjäxan var trasig. Jag hittade ingen som hade en likadan pjäxa att låna ut till mig. Kvart över åtta gled jag ut från startgärdet sist av alla med en provisoriskt lagad pjäxa. Efter den första långa uppförsbacken såg jag en åskådare bredvid spåret med likadan pjäxa som jag, och han gick med på att byta. Det fanns många att åka om på väg till Mora…

Jonas och bror Per redo för träning.

Goda träningsmöjligheter

Jonas var nio år när hela familjen Mattsson började åka skidor och springa orientering hemma i Rimbo. Nu har han bott utomlands i över 20 år, sedan 2010 i Schweiz där den främsta träningen inför Vasaloppet sker i Jurabergen, på över 1 000 meters höjd.

– Den tunna luften börjar märkas tydligt runt 1500 meters höjd, och ibland är jag även över det.

Många inbitna Vasaloppsåkare avundas nog Jonas träningsmöjligheter i milslånga, perfekt preparerade spår.

– Det är en sann lycka. Att det förhållandevis ofta är sol och här i Schweiz sällan riktigt kallt gör det ännu lättare att komma ut.

Mer utmanande var det att få till uppladdningen när han bodde på betydligt varmare breddgrader, som Bahrain, Egypten och Madagaskar. Men det gick, och när starten går i Berga by söndagen den 5 mars påbörjar Jonas sitt 34:e Vasalopp. Sviten har endast brutits två gånger – 1990 stoppades tävlingen av snöbrist och 2021 blev det Vasaåket istället, på grund av pandemin.

Med mamma Birgit efter målgång 2014.

Bland de 1 000 främsta

Också resultaten imponerar. I tio av sina genomförda lopp har Jonas lyckats placera sig bland de 1 000 främsta av de över 15 000 startande, med plats 555 år 2002 som främsta merit.

– Ett tag hade jag målet att komma bland de 500 främsta, men det blir nog svårt att nå nu. En realistisk men tuff målsättning nuförtiden är att vara bland de 1 000 främsta. Förra året klarade jag det inte, vilket gör att jag halkar ner till tredje startledet. Då blir det svårare att komma under 1 000, säger Jonas.

Vad är det då som lockar med Vasaloppet?

– Tävlingen är en stor folkfest och det är alltid spännande, och nervöst, att komma till startfältet vid sextiden på morgonen. Det är en speciell stämning med mer än 15 000 människor som går, ränner runt eller står i Bajamaja-kö i väntan på starten. Själva loppet är naturligtvis också kul med mycket folk längs spåret. Och med den orangea veterannummerlappen får jag ett par extra påhejningar.

”Kör på så länge det funkar”

Några planer på att avsluta Vasaloppskarriären finns inte.

– Jag anmälde mig direkt efter förra loppet och tar förvisso ett år i taget, men kör på så länge det funkar. Det underlättar också att jag har mitt eget Vasaloppsteam, med min mamma och min bror.

Skidåkningen står i fokus för Jonas Mattsson, men han springer gärna orientering också.

– Det blir en handfull tävlingar per säsong, ofta tillsammans med barnen. Gärna i Alpernas spännande terräng, mycket öppet och inte ett snår inom synhåll.

Jonas Mattsson har noterat att O-ringen 2023 arrangeras i fjällmiljö – och vad passar då bättre än att toppa formen i alpterräng?

– O-ringen i Åre låter spännande. Vi får se om det passar in i semesterschemat.

Fakta – Jonas Mattsson

Ålder: 54

Familj: Hustrun Verena, uppväxt i Barcelona, och döttrarna Michelle (11) och Erika (9) ”Vi försöker fostra dem till att bli skidåkare och orienterare, men det är många andra aktiviteter som också lockar.”

Bor: Palezieux, strax utanförLausanne i Schweiz

Yrke: Portfolio managervid den schweiziska statligajärnvägen, SBB. ”Åker myckettåg även privat, ibland tilloch med till skidspåren.”

Bilden: Träning på inlines i Bahrains öken.

Jonas bästa träningstips

Jonas Mattssons bästa träningstips till den som bestämt sig för att åka Vasaloppet:

  • Skidåkning handlar om både teknik och kondition. Kan man träna upp tekniken så slösar man mindre kraft på att komma framåt, vilket är särskilt värdefullt om man ska åka långt.

  • Allra viktigast att träna inför Vasaloppet är dubbelstakning. Även om man kör med fästvalla blir det mycket av den varan under de nio milen.

  • På sommaren är rullskidor med mycket stakning bra, kompletterat med löpning eller varför inte lite cykling.

  • Nuförtiden finns det även särskilda stakmaskiner, men traditionella gummiband fungerar också.

Bilden: Hela familjen efter målgång 2016