Snart 50 år med Rimbo SOK

Av Sven-Olov Norlin

I Norrtelje Tidning den 30 december 1974 står att läsa:

En av Norrtälje kommuns största och mest aktiva föreningar, Rimbo Idrottsförening, blir efter nyår verksamhetsmässigt en sektion fattigare. Det är medlemmarna i skid- och orienteringssektionen som beslutat sig för att bilda en egen specialklubb: Rimbo Skid- och Orienteringsklubb, Rimbo SOK.

Redan i början av 1973 kunde man läsa i protokoll från Rimbo IF:s skid- och orienteringssektion att önskemål fanns om att ta upp en allvarligt menad diskussion om bildandet av en orienteringsklubb.

Första arrangemanget

Rimbo SOK var en mycket aktiv klubb från begynnelsen. Redan hösten 1975 arrangerade man sin första tävling. Distriktsmästerskapet i nattorientering gick av stapeln i Bålbroskogarna med hela 259 anmälda löpare. En siffra som även i dag är mycket konkurrenskraftig.

Framgångsrika klubbmedlemmar

I dag kan i stort sett alla som vill delta i SM i orientering. Annat var det på 70-talet, då Svenska orienteringsförbundet nominerade vem som skulle få delta. Till SM i dagorientering 1975 kvalificerade sig Elisabeth Hedlöf och Anders Ekman i var sin juniorklass. En prestation bara det.

Året efter det att Elisabeth Hedlöf chockat alla inklusive sig själv med att bli silvermedaljör på natt-SM sammanfattade Norrtelje Tidnings orienteringsorakel Torsten Carlsson SM-tävlingarna med frågan: när blir det guld? Elisabeth fortsatte sedan året med att bli bästa svenska i den nordiska juniorkampen och avslutade året med att bli SM:s mest framgångsrika junior.

Mycket snabbt kom fler av klubbens orienterare att utmärka sig i resultatlistorna. Redan våren 1975 kom stora framgångar. Elisabeth Hedlöf utmärkte sig som en av Sveriges bästa damorienterare då hon segrade i elitklassen i en tävling i Skåne.

80-talet klubbens storhetstid

Under 1980-talet var verksamheten på topp. I verksamhetsberättelsen för 1980 står att läsa att klubben detta år hade sju deltagare i de olika SM-disciplinerna i orientering, och sju DM-titlar gick till klubben.

1983 inträffade den största framgången i klubbens historia då Joakim Hedlöf tog hem två SM-guld. För att även belysa den aktivitet som rådde inom klubben kan nämnas att det under 1983 gjordes 645 starter i individuella tävlingar.

Även skidorna har haft en del i verksamheten, med deltagare i de större loppen och en livlig ungdomsverksamhet. Den arrangörsmässigt största händelsen var Svealandsmästerskapet i skidorientering. Trots dålig snötillgång kunde arrangemanget genomföras. Bland klubbens storrännare på skidor märks Lennart Nordström, Åke Samuelsson och Sixten Gunn.

Under mitten av 1980-talet var aktiviteten som störst och antalet medlemmar uppgick i runda tal till 300 personer. Ekonomi stödde sig på bingoarrangemang, som gav relativt sett stora pengar. I verksamhetsberättelsen för 1990 kan man dock läsa att intresset för bingospelet minskade betänkligt, varför det måste upphöra och andra inkomstkällor efterlystes.

1983 väcktes första gången planerna på att starta en separat tävlingsklubb i Roslagen, vilket inte stöddes av styrelsen för Rimbo SOK. 1994 blev frågan åter aktuell, och till årsmötet lade styrelsen in en motion om att ingå i tävlingsklubben OK Roslagen. Det innebar att medlemmarna i Rimbo SOK hade möjlighet att tävla för OK Roslagen. I förlängningen kom detta att innebära att de mest framgångsrika Rimboorienterarna kom att tävla för OK Roslagen.

Orienteringsframgångar i fjärran länder

Klubben har genom åren haft det väl förspänt med orienteringskartor. I klubben finns Rolf Andersson, som sedan 1975 rekognoserat och ritat mängder av kartor, såväl för Rimbo SOK som för många andra föreningar landet runt. Även orienterare i Spanien, Portugal, Israel och på Åland har kunnat ta del av hans alster.

Rolf har även genom åren rönt stora orienteringsframgångar med O-ringenseger, veteran-SM-segrar och dubbla bronsmedaljer vid veteran-VM i Nya Zeeland 2017. Så sent som 2022 kammade han hem en fjärde- respektive sjundeplats på medel- och långdistansen vid veteran-VM i Italien.

Rolf har också varit och är den som i den nya teknikens tid sett till att föreningen hängt med vad beträffar tidtagning med mera. Därtill kommer hans iver att få arrangera tävlingar, vilket klubben trots sin begränsning klarat av.

Klubben lever vidare

Medlemsantalet har minskat sedan storhetstiden på 80-talet, men klubben lever vidare. En mountainbikesektion har bildats, och medlemmar har deltagit i bland annat Cykelvasan. En tapper skara orienterare kämpar på med bland annat deltagande i O-ringen, veteranmästerskap och distriktstävlingar. Skidåkarna trotsar klimatet och även om de egna arrangemangen gått i stöpet på grund av snöbrist finns fortfarande Vasaloppet på agendan.

En längre version av texten finns publicerad i 2019 års utgåva av Sjuhundrabygden, årsskrift från hembygdsföreningarna i Fasterna, Rimbo och Rö, föreningen för Finstas forntid och framtid samt föreningen Sjuhundraleden.